Testvluchten vliegbasis Twenthe

geplaatst in: Nieuws | 0

Enschede – Vanavond was er een vrije inloopavond over de bestemmingsplannen van de luchthaven Twente. Tijdens deze avond konden mensen informatie verkrijgen en vragen stellen over de bestemmingsplannen van de luchthaven Twente. De informatieavond werd gehouden in het stadhuis van Enschede aan de Langestraat en duurde van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Start- en landingsbaan

De baan wordt van beide richtingen gebruikt afhankelijk van de wind richting.
Circa 65% van de tijd baan 23 en 35% van de tijd baan 05.
De lengte van de baan is bijna 3000 meter. 2406 meter is beschikbaar voor landing en start en de extra ‘overrun’ (RESA) bedraagt 296 meter (voor baan 05) en 284 meter (voor baan 23). De baan is 45 meter breed. Dit is lang genoeg voor bijvoorbeeld een Airbus A320 of de Boeing 737, Boeing 757 en Boeing 767.

IMG_0647-2

 

Testvluchten

Om de toekomstige start- en landingsroutes te testen en te kalibreren worden er een aantal testvluchten gedaan in de week 49 of 50 van dit jaar. Er zal aan de hand van het weer een geschikte dag worden uitgekozen (De testvluchten hebben plaats gevonden op 10 december 2015). De testvluchten zullen bestaan uit 7 naderingen per baan, 14 totaal (er wordt niet geland). Het gaat hierbij om de runway 23 en runway 05. Tussen de vluchten door zal het vliegtuig van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) tanken op vliegveld Teuge of vliegveld Eelde. De vluchten zullen worden uitgevoerd met de PH-LAB: een Cessna Citation II, twin jet.

Mogelijke data voor de testvluchten zijn: 2 t/m 4 december en 7 t/m 11 december.

Foto: Gerard van der Schaaf
Foto: Gerard van der Schaaf

Ontheffingen

Vier bedrijven hebben bij de Militaire Luchtvaart Autoriteit een ontheffing gevraag om te mogen vliegen. Deze ontheffing is vergelijkbaar met die van de vliegclub, zweefvliegclub en de vliegschool die deze op dit moment al hebben.

  • Aeronextlife heeft een ontheffing aangevraagd voor 16 landingen van te ontmantelen vliegtuigen en 24 starts- en landingen voor transportvliegtuigen (vervoer onderdelen).
  • ASL BV heeft ontheffing aangevraagd voor 50 vliegtuigbewegingen per jaar.
  • BBjet Aviation heeft ontheffing aangevraagd voor 50 vliegtuigbewegingen per jaar.
  • Exxaero heeft ontheffing aangevraagd voor 100 vliegtuigbewegingen per jaar.

Een vliegbeweging is een start of een landing.

Bovenstaande informatie over de ontheffingen is afkomstig uit document “Op weg naar Technology Base Twente – Vliegen, vliegroutes en vliegveiligheid”.

IMG_0613-2

ENSCHEDE - Feature van richtingsbord vliegveld Twente nabij Enschede.