Hieronder kun je lezen hoe je je eigen Virtual Radar maakt.

Er zijn twee mogelijkheden:
1. Je kan alles installeren op een goed werkende Windows PC/laptop (uitleg hieronder).
2. Je kan een PiAware (Raspberry Pi met speciale software van flightaware) maken. Erg makkelijk en goedkoop! Dit kan ook in combinatie met software van flightradar24.com (zo krijgt u daar ook een premium account). Zie: https://nl.flightaware.com/adsb/piaware/build (natuurlijk kunt u voor vragen altijd contact met ons opnemen). -> Uw data met ons delen? Dat is mogelijk! Mail naar redactie@luchtvaartoostnederland.nl of ga naar de pagina ‘Contact’.
Mocht u het maken van een PiAware te omslachtig lijken, dan helpen wij u graag. Mail naar redactie@luchtvaartoostnederland.nl of ga naar de pagina ‘Contact’.

Wat heb je nodig?
– R820T ontvangers stick, verkrijgbaar in veel webwinkels, zoals dx.com voor een lage prijs.
– Een goed werkende windows PC/laptop met een internetverbinding.
– Gratis software (hieronder meer daarover).

Benodigde software:
– Dump1090 for Windows -> http://www.satsignal.eu/software/dump1090-win.1.09.0608.14.zip (via http://www.satsignal.eu)
– Virtual Radar -> http://www.virtualradarserver.co.uk/Files/VirtualRadarSetup.exe (via http://www.virtualradarserver.co.uk)
– Zadig -> http://zadig.akeo.ie/
– Database/plaatjes -> http://www.sbs-resources.com/download/index.html

———————————————————————————————————————

Nu gaan we alles installeren..

1. Drivers installeren
Sluit uw R820T ontvangers stick aan op een van de USB poorten van uw PC of Laptop. Dit kan ook via een USB-hub. Vervolgens start u het programma Zadig op.
Zorg ervoor dat u bij ‘options’ -> ‘List All Devices’ heeft aan gevinkt. U ziet dan een lijstje met devices die aangesloten zijn op uw pc/laptop.
Vervolgens selecteert u Bulk-In, Interface (Interface 0)
Dan Installeert u ‘WinUSB’. Het zou kunnen zijn dat er een pop up opent die zegt dat de uitgever van het stuurprogramma niet kan worden gecontroleerd, dit kunt u negeren en vervolgens op ‘dit stuurprogramma toch installeren te klikken’.
Dit doet u vervolgens ook bij Bulk-In, Interface (Interface 1)
De driver is nu succesvol geïnstalleerd.

2. Dump1090 installeren
Als eerst pakt u de gedownloade zip file uit op een plek waar u het makkelijk terug vind. Bijvoorbeeld het bureaublad. Geef het mapje met de bestanden nu een nieuwe naam, noem het ‘dump1090-win’.
Open het mapje en dubbelklik op ‘dump1090.bat’ en klik op uitvoeren.
Vervolgens moet u de firewall toegang bieden tot het netwerk. Dit doet u door op ‘Toegang toestaan’ te klikken.

Dit is de data die wordt binnengehaald.
Mocht u een foutmelding krijgen kunt u dat hieronder aangeven door een reactie achter te laten. Laat wel duidelijk in het bericht achter wat de foutmelding precies is.

3. Virtual Radar installeren
De volgende stap is het installeren van Virtual Radar. Dit doet u door dubbel te klikken op het van de website gedownloade .exe bestandje genaamd ‘VirtualRadarSetup’. Vervolgens verloopt u de installatie procedure.
Op een geven moment komt u bij een stap waar u een poort moet ingeven. Ik heb hier gekozen voor de poort 38624, u bent hier natuurlijk vrij om een andere poort in te vullen.
Daarna komt er wederom een stap die gaat over Windows Firewall, het is belangrijk dat u deze aanvinkt als u uw radar later ook wilt kunnen bekijken op andere apparaten op het zelfde netwerk.
Vervolgens rond u de installatie af en is Virtual Radar succesvol geïnstalleerd op uw pc/laptop.

———————————————————————————————————————

Goed alle programma’s zijn nu als het goed is geïnstalleerd. Dan gaan we nu Virtual radar configureren.

1. Configuratie paneel (webserver)
Nu kunt u Virtual Radar openen en hem naar eigen wens invullen. Hieronder helpen wij u daar verder mee per onderdeel. Deze onderdelen vindt u onder ‘Tools’ -> ‘Options’.

2. Data Sources Options
We beginnen boven in het menu met ‘data source options’.
In dit menu kunt u de locatie van uw Database, de vlaggen van de vliegtuigen, de silhouettes en eventueel afbeeldingen van de vliegtuigen ingeven.
De Logo’s, Silhouettes en de database (Database.sqb vindt u onder ‘Registration’) staan in het mapje files van SBS-resources.

3. Receiver toevoegen
Nu gaan we een receiver toevoegen. In de nieuwste versie van Virtual Radar voegt Virtual Radar zelf al een receiver toe maar deze is nog niet helemaal goed ingesteld.

Deze gaan we dus eerst naar goed instellen. We beginnen bovenaan.
U kunt uw receiver een naam geven naar keuze, enkele voorbeelden zijn ‘Dump1090’ of de plaats waar de receiver staat.
Daaronder kunt u aangeven wat voor een soort ontvanger het is, deze moet u op ‘AVR or Beast Raw Feed’ zetten. Vervolgens moet u de locatie van de receiver instellen. Daarvoor moet u eerst onder het kopje ‘Reciever Locations’ de locatie ingeven en dan kunt u die vervolgens hier selecteren.
Daarna moet u het adres ingeven waar de ontvanger draait, dat is op de localhost (de zelfde PC/Laptop waar VR op draait, 127.0.0.1). Dan moet u de poort ingeven waarop de data wordt doorgezonden vanuit Dump1090, deze zetten we van 30003 naar 30005 (op 30005 wordt namelijk ook het signaal meegestuurd dit is voor straks leuk op uw website).
Nu heeft u uw eerste receiver toegevoegd in Virtual Radar, u hoeft zo alleen nog maar de locatie toe te voegen aan de receiver.

4. Receiver locations
Nu kunt u uw locatie in gaan geven. U klikt op het groene plusje, nu kunt u uw locatie een naam geven en door middel van het kaartje de juiste plek uitzoeken met coördinaten. U kunt de rode marker verplaatsen naar de locatie waar uw antenne staat en virtual radar zet de coördinaten er automatisch bij (u moet eerst een beetje uitzoomen want hij staat ergens midden op zee).

Nu kunt u deze locatie ingeven bij uw receiver.

5. Merged Feeds
Deze optie kunt u gebruiken als u meerdere ontvangers aan het gesloten op uw virtual radar server en ze graag allemaal wilt laten zien op de site. Door op het groene plusje te klikken kunt u een nieuwe samengestelde feed maken, u kunt hem een naam geven en de ontvangers toevoegen.

Vervolgens kunt u onder ‘Receivers’ de standaard website ontvanger naar ‘Merged feed’. Nu geeft uw website al uw receivers weer.

6. Raw Feed Decoding Options
Onder deze optie hoeft eigenlijk niks worden aangepast. Deze kunt u eventueel naar eigen smaak aanpassen.

7. Web Server
Ook deze opties mag u naar eigen keuze invullen. Opties zoals Receiver Range zijn leuk voor gebruikers, om te kunnen zien wat de receivers range ongeveer is voor uw ontvanger.
Ik heb het volgende aangevinkt:

8. Website
Hier kunt u een aantal instellingen ingeven die wederom naar eigen smaak zijn in te vullen. Zoals de eenheden van de snelheid en hoogte van het vliegtuig.

9. General
Onder General hoeft u ook verder niks aan te passen.

10. Rebroadcast Servers
Hier kunt u een doorverwijzing maken van uw ontvangers naar een andere poort. Dit is handig als u een Merged Feed hebt ingesteld en deze wilt doorzenden naar Flightradar24.com of naar het team van LuchtvaartOostNederland.
Als u op het groene plusje klikt kunt u een nieuwe Rebroadcast Server aanmaken. U kunt deze een naam geven, de Merged Feed selecteren als ontvanger. Vervolgens moet u aangeven dat het een ‘Compressed VRS’ is. Daarna kunt u aangeven over welke poort u de data wil doorzenden (bijv. 33001). Nu heeft u een Rebroadcast Server.
Over de FR24.com feeder vindt u iets verder naar beneden meer informatie.

———————————————————————————————————————

Nu kunt u lokaal uw virtual radar online gaan bekijken in uw webbrowser.

http://127.0.0.1:38624/virtualradar/desktop.html

De 38624 is de poort die u eerder hebt ingesteld.

Via het menu kunt u nog een aantal optie wijzigen. U kunt via daar o.a. filters toevoegen maar ook uw lijst aanpassen.

———————————————————————————————————————

Database Writer (extra)

Als extra leg ik hier uit hoe u een database writer toevoegt aan uw virtual radar. Als u het .exe bestand ‘DatabaseWriterPluginSetup’ voor de database writer http://www.virtualradarserver.co.uk/Download.aspx heeft gedownload kunt u deze uitvoeren en de installatie procedure doorlopen.

Om de Database writer vervolgens toe te voegen moet u Virtual Radar opnieuw opstarten.
Na dat gedaan te hebben gaat u naar ‘Tools’ -> ‘Plugins’ en klik u op options naast de ‘Database Writer’. Daar vinkt u ‘Enabled’ aan en selecteert u een receiver.

———————————————————————————————————————

Flightradar24 Premium Feeder (extra)
De Flightradar24 feeder is te downloaden vanaf http://feed.flightradar24.com/. Als u het programma .exe ‘fr24feed’ hebt gedownload kunt u beginnen met het installeren van het programma.

U moet u eerst aanmelden bij Flightradar24. Dit doet u door op ‘Sign up!’ te klikken.
Daar vult u uw Email in. Vervolgens het door u al eerder ingevulde Latitude en Longitude, deze vind u terug in Virtual Radar bij uw locatie die u heeft ingesteld.
Daarna vult u daaronder de locatie van de data in.
Als u maar één ontvanger heeft kunt u het beste 127.0.0.1:30003 daar invullen.
Mocht u meerdere ontvangers hebben en een Rebroadcast Server hebben gemaakt vult u dat adres in, bijv. 127.0.0.1:33001.

Als u alles hebt ingevuld klikt u op OK.

 

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via het contact formulier op de “contact” pagina.