Twente Airport (IATA: ENS / ICAO: EHTW) of ook wel bekend als de voormalige Vliegbasis Twenthe. De voormalige vliegbasis ligt circa acht kilometer van de grens met Duitsland tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Het gebied is lange tijd een vliegbasis van de Koninklijke luchtmacht geweest.

IMG_0613-2

 

Spottersplaatsen

Vanaf de nieuwe spottersheuvel is er een goed uitzicht over het veld. Deze nieuwe heuvel is met de auto te bereiken via de Noordergrensweg/Grefteberghoekweg (via Oldenzaal).


Grotere kaart bekijken

 

Wandelroutes Natuurgebied

 1. Spottershill
 2. Doppler
 3. Schietbaan
 4. Graf Blijdenstein
 5. Parallax
 6. Gefechtsstand
 7. Betonschotsen
 8. Eerste luchthaven
 9. Splitterbox
 10. Hof Espelo

Vanuit Twente Airport is er een vriendelijk doch dringend verzoek voor de mensen die vliegtuigen/luchtvaartuigen willen fotograferen op Twente Airport.
Blijf in het natuurgebied ten zuiden van de baan s.v.p. op de (aangegeven) paden. Dit is voor de flora en fauna essentieel, zeker in het broedseizoen.
Alvast hartelijk dank hiervoor.

 

ATZ Twente

Ter bescherming van het verkeer van en naar de luchthaven is een Aerodrome Traffic Zone (ATZ) aanwezig rondom de luchthaven.
Een ATZ is een begrensd gebied in het luchtruim waarmee het overige luchtverkeer, ter bescherming van het luchthavenverkeer, wordt gewezen op het intensieve gebruik van dat deel van het luchtruim door luchthavenverkeer. Luchtvarenden wordt in de luchtvaartgids sterk aangeraden het aangewezen gebied te mijden. De luchtvaartgids is voor luchtvarenden leidend wat betreft de regels die in het luchtruim gelden. Verder wordt de ATZ Twente aangewezen als Radio Mandatory Zone (RMZ). Binnen de RMZ geldt de verplichting voor het luchtverkeer om contact te maken met Twente Radio (119,950 MHz) om intenties kenbaar te maken en informatie over de actuele situatie op de luchthaven uit te luisteren.
Het luchtruim rond de luchthaven Twente is te beschouwen als ‘overig gebied’ met luchtruimklasse G. Het deel van de ATZ dat is gelegen binnen het naderingsluchtverkeersleidingsgebied Nieuw Milligen C, heeft de luchtruimklasse E (info over luchtruimen: Wikipedia)

De laterale grenzen van de ATZ Twente zijn als volgt:
Met de klok mee volgens de punten:

 • A.52°15’54″NB 007°02’08″OL, noordpunt meertje oost van Losser, in een rechte lijn naar:

 • B.52°10’37″NB 006°47’19″OL, zuidpunt meertje Rutbeek, in een rechte lijn naar:

 • C.52°13’39″NB 006°43’12″OL, bosgebiedje Wolfkaterbeek, in een rechte lijn naar:

 • D.52°17’07″NB 006°44’36″OL, kruispunt/fly over A35/A1, in een rechte lijn naar:

 • E.52°21’38″NB 006°59’18″OL, rotonde N342/Beuningerstraat: zuid/west van Denekamp, in een rechte lijn naar:

 • F.52°18’49″NB 007°02’35″OL, grensovergang De Poppe, vandaar langs de Nederlands-Duitse grens terug naar punt A.

De ATZ Twente heeft een ondergrens vanaf de grond (GND) en een bovengrens van 670,6 meter (2200 ft) AMSL.

 

Openingstijden
1. De luchthaven mag geopend zijn op: alle dagen van 7.00 uur tot 23.00 uur (alleen binnen daglichtperiode) voor zakelijk verkeer.
2. Het is exploitant toegestaan om toestemming te verlenen om incidenteel buiten de in het eerste lid genoemde openingstijden gebruik te maken van de luchthaven;
3. Het incidentele gebruik, bedoeld in het tweede lid, is beperkt tot 2 vliegbewegingen per dag op maximaal 12 dagen per gebruiksjaar en geldt alleen voor de avonduren tussen 23.00 en 24.00 uur.
4. De openingstijden zijn niet van toepassing op luchtvaartuigen die in nood verkeren of voor luchtvaartuigen die ten behoeve van reddingsacties of hulpverlening worden ingezet.
Bij luchtvaartuigen die worden ingezet voor reddingsacties of hulpverlening kan onder meer gedacht worden aan donorvluchten, medische vluchten, vluchten met hulpgoederen, politievluchten of een vlucht van een traumahelikopter.

Vanaf eind 2017 is het ook mogelijk om buiten daglichtperiode te starten of te landen. Twente Airport beschikt dan over een GNSS satelliet navigatie procedure.
Voor General Aviation vliegverkeer: op donderdag tot en met zondag van 09:00 -17:00 (plaatselijke tijd), kan er gebruik worden gemaakt van Twente Airport.
Zie ook: www.twente-airport.nl/vluchtinformatie/openingstijden/

 

Aerodrome chart

 

Visual approach chart

Onderstaande kaart is voor Cat. B of C (groter) vliegverkeer.

 

Visual approach chart / VFR procedures

Onderstaande kaart is voor Cat. A of lichter (kleiner) vliegverkeer.

 

Bezoek ook de officiele website van Twente Airport: www.twente-airport.nl

Natuurgebied rondom Twente Airport: www.vliegbasistwenthe.info

Vliegclub Twente: www.vliegclubtwente.nl

Zweefvliegclub: www.tzc.aero